Menu
Home Page

Maths Challenges

Arithmetic 

Each week there will be an Arithmetic paper attached for you to do. It has daily three questions (15 in all) that you can do all in one go or do three a day over the whole week.

Please put up the 15 questions on the blog, when you've finished, so I can see how you're doing.

This week is week 5 (13.7.20) but if you didn't do the last few weeks then please do them all.

PowerPoint on telling the time to 5 minutes - 10.7.20

WEEKLY MATHS CHALLENGE W/C 13th July

Complete the challenges below and upload the answers to the blog.

 

PREVIOUS WEEKLY MATHS CHALLENGE W/C 6th July 2020

 

TODAY'S MATHS CHALLENGE

 

The answers to the daily challenges will be published on the website two days later so check below to see how many you got correct. I am checking them on the blog too.

Remember - the Oak Academy Maths is a daily requirement too.  

https://classroom.thenational.academy/schedule-by-year/year-2 

Friday 17th July

 

5 a day

 

Thursday 16th July

 

5 a day

 

https://vimeo.com/436535718

 

 

PREVIOUS DAYS WORK

Wednesday 15th July

 

5 a day

 

https://vimeo.com/436535580

 

Tuesday 14th July

 

 

 

 

https://vimeo.com/436535258

 

Monday 13th July

 

 

5 a day

 

 

https://vimeo.com/436534877

 

 

 

Friday 10th July

 

5 a day

 

Time Activity

Look at the PowerPoint at the top of the page on telling the time to 5 minutes and then complete the activity below.

 

Thursday 9th July

 

 

5 a day

 

 

https://vimeo.com/434771282

 

Wednesday 8th July

 

 

 

5 a day

 

 

 

 

https://vimeo.com/434770979

 

Challenge - look at today's BBC bitesize (which always links with the White Rose lesson) to complete the activities as you have a great idea of O'Clock and half past.

 

Tuesday 7th July

                                                           £1 - 65 = 45 so 45 divided by 5 = 9p

 

5 a day

 

 

https://vimeo.com/434748010

 

 

Monday 6th July

 

    1. 9 + 9 = 18 so the heart is 9.                                           2. There is £24 altogether.

       9 + 11 = 20 so the triangle is 11.                                           24 divided by 4 = 6

       11 + 0 = 11 so the sun is worth 0.                                          Each child gets £6.

 

 

5 a day

 

 

https://vimeo.com/434747843

 

 

Friday 3rd July

 

For today's lesson I would like you to revise 3 and 4 times tables using 

https://classroom.thenational.academy/lessons/to-use-arrays-for-the-3x-and-4x-tables

There is a quiz, a presentation and some follow up work for you to do.

 

Thursday 2nd July

 

 

  1. 20 divided by 3 = 6 and 2 left over.                            2. You would have 4 sections red.

      She has two left over.                                                    You would have 2 sections blue.

                                                                                             There would be two left blank.

 

 

 

 

 

5 a day

 

  https://vimeo.com/432483882

Cloudy Lesson Symmetry

 

Wednesday 1st July

  1.    5 = £2                                                                         2.    94 - 30 = 64

        10 = £4                                                                               94 - 3 = 91

        15 = £6                                                                                94 - 50 = 44

         20 = £8                                                                               94 - 4 ones = 90

                                                                                                    94 - 14 ones = 80

 

5 a day

 

 

https://vimeo.com/432483778

 

Tuesday 30th June

 

   1. 50 - 21 = 29                                                                   2.  4 x 2 = 8

      Holly's number is bigger.                                                     £20 - 8 = £12

      It is 8 bigger.                                                                       Yasmin gets £12 change.

 

 

5 a day

 

 

Lesson Two - Measuring Mass in Kg

https://vimeo.com/432483645

 

 

Monday 29th June

    1. 12 + 68 = 80                                                                  2. 50 - 20 =30

        2 x 8 = 16                                                                         What times 5 = 30

                                                                                                 6 x 5 = 30

                                                                                                 He gets 6 coins.

 

5 a day

 

 

Watch the clip below and then answer the questions based on weight.

https://whiterosemaths.com/homelearning/year-2/

 

 

 

 

 

 

 

Friday 26th June

 1.   2 x 10 = 20l                                                                2. 4 x 3 = 12 x 2 = 24 chocolates in two boxes.

      The barrel has 40l as 20l is only half full.                       3 x 5 = 15 chocolates eaten.

      The answer is 40l.                                       24 - 15 = 9 chocolates left.

 

5 a day

 

Thursday 25th June

5 a day

 

 

 

 

Wednesday 24th June

  1. 26 - 17 = 9                                                                        2.   24 + 18 = 42m is the lighthouse

     There are 9 boys in the class.                                                 42 + 18 = 60m altogether.                        

 

 

 

5 a day

 

 

 

 

 

Tuesday 23rd June

 

 

 The pineapple is heavier than the bear.                             2. 25              ? - 5 = 20   (balance is equal)   

 The present is heavier than the pineapple.                                               20 divided by 2 = 10

  The present is the heaviest object.                                                         The green box is 10kg.

 

5 a day

 

 

 

Monday 22nd June

 1.  58 - 2 = 56                                                                    2.  B  D  C  A

     56 - 20 = 36

     3 + 6 = 9

 

 

5 a day

 

The activities today are on measurement

 

 

 

PREVIOUS WEEKLY MATHS CHALLENGE W/C 15th June

 

 

 

 

Friday 19th June

 

  He uses 7 sticks for the two squares.                               Ella collects 60 shells.

  He uses 13 sticks for the five triangles.                            Theo collects 25 shells.

  7 + 13 = 20 sticks.                                                              60 - 25 = 35 shells.

                                                                                            Ella has 35 more shells.

 

 

5 a day

 

 

 

PREVIOUS DAILY CHALLENGE

Thursday 18th June

   1. 9 + 3 + 5 = 17 cookies.                                                        2.  5 x 8 = 40

                                                                                                     She has 32 pears.

                                                                                                      40 - 32  = 8

                                                                                                      She needs 8 more pears.

5 a day

 

 

Wednesday 17th June

  1. Brick A is 9cm and Brick B is 7cm so A.                      2.  18 + 37 = 55               

      9 - 7 = 2. Brick A is 2cm longer.

 

 

5 a day

 

 

 

Tuesday 16th June

 

   1. 11 + 5 = 16                                                                     12 divided by 2 = 6

       9 + 7 = 16                                                                       6 x 5 = £30

       20 - 8 = 12                                                                      Five shirts cost £30

 

 

 

5 a day

 

 

Monday 15th June

  1.  42 - 6 = 36                                                            2. 25 + 25 = 50

                                                                                        50 + 15 = 65

 

 

 

 

Friday 12th June

  1.    45 + 25 = 70                                                                 2. 30 divided by 2 = 15

         55 - 35 = 20                                                                     Each class gets 15 pens.

 

 

Thursday 11th June

 1. 20 divided by 4 = 5                                                     2.  2 x 6 = 12   

    Lily needs 5 bags.                                                             20 - 12 =8

                                                                                             Gemma has £8 left.

 

Wednesday 10th June

1. There are 20 rolls.                                                           2.  3 x 5 = 15

    20 - 14 = 6                                                                             15 - 7 = 8

    There are 6 left.                                                                    There is 8 litres of paint left.

 

Tuesday 9th June

                                                       

                                                                                         2.   5 x 8 = 40

                                                                                               40 + 5  = 45 bananas.

 

                                                                                         3. 100 - 26 = 74

                                                                                              74 - 39 = 35

                                                                                              There are 35 counters left.

 

 

 

Monday 8th June

                                                                     

                                                                                                          2. 30 - 18 = 12

                                                                                                              30 x 2  = 60

                                                                                                               60 - 12 = 48

                                                                                                              She sells 48 muffins.

 

Friday 5th June

   1. 24 x 2 = 48                                                                       2. 5 x 3 = 15

       5 x 6 = 30                                                                             29 - 15 = 14

       48 - 30 = 18                                                                          14 divided by 2 = 7

        Tim has 18 more cans of pop.                                               Each boy receives £7.

 

Thursday 4th June

  1. 2 x 5 = 10                                                                                2. 20 + 12 = 32

     7 x 5 = 35                                                                                    Jack had £32 at the start.

     The mass is 35kg.

 

Wednesday 3rd June

 

  1.  25 + 47 + 24 =  96                                        2. 

      

Tuesday 2nd June

1. 5 x 4 = 20                                                                                2. 7 x 2 = 14

   20 - 5 = 15                                                       7 cartons hold 14l of juice.

  15 apples are red.

 

 

Monday 1st June

1.    

 

2. 30 divided by 10 = 3                                                                       3. 40 + 40 = 80

3 x 5 = 15                                                                                               80 divided by 5 = 16

The total length is 15 metres.                                                                Danny can fill 16 bags.

                                          

Friday 22nd May

1. 19 + 15 = 34                                                              3. 60 - 42 = 18

50 - 34 = 16                                                                      18 divided by 2 = 9

Sam has £16 left.                                                             Mo gives Alex 9 stickers.

 

2. 6 x 2 = 12

    12 x 2 = 24

    24 is double the number.

 

Thursday 21st May

                                           

                                                                                                   2. 12 + 17 = 29 

                                                                                                       50 - 29 = 21

                                                                                                       There are more yellow counters.

                                                                                                  3.  7 x 5 = 35

                                                                                                       Lisa had 35 stickers to share.       

 

Wednesday 20th May

                                                                       3.  

2.   50 - 15 = 35                                                                         Mr Patel started with the number 20.

      35 - 15 = 20

      There are 20 boys in the school.

 

Tuesday 19th May

1. She can make 6 different numbers                                           3. 70 - 40 = 30

    14, 15, 41, 51, 45 and 54.                                                               30 divided by 2 = 15

2. 60 + 19 = 79                                                                                   The Mass of the sphere is 15kg.

    15 + 12 = 12 + 15

 

 

Monday 18th May

1. 4 x 2 = 8                                                                                 3.

    £4 + £8 = £12

    The cost is £12 altogether.

2.  Yes all answers are odd if they end in 5.

 

 

Friday 15th May

1. 7 + 8 =15                                                                         2.     7 x 2 = £14      

   20 - 15 = 5                                                                              £20 - £14 = £6     Tom has £6 left.

   Mary needs to make 5 more toys on Wednesday.

                                                                                          3.   Either    6 + 5 + 1 = 12

                                                                                                              6 + 4 + 2 = 12

                                                                                                    or       5 + 4 + 3 = 12

Thursday 14th May

1.On Tuesday there were 11 children who walked to school.                 2.  60                   0

20-11 = 9   

The answer is 9 children didn't walk to school.

Wednesday 13th May

 

 

1. 5 x 3 =£15                                                                               2. 12 divided by 2 = 6

   £15 + £10 = £25                                                                           19 - 6 =13 so a heart is 13.

   The total is £25

                                                                                                    3.  4 x 10 = 40

                                                                                                         70 divided by 10 = 7

 

Tuesday 12th May

1.   5 x 10 = 50                                                                       3.  £15 - 4 = 11

     1 x 10 =10                                                                               £15 (train) + rocket (£11) = £26

     50 + 10 = 60                                                                           The total is £26

    There are 60 marbles altogether.

2.   7

 

 

 

Monday 11th May

1. 31 + 45 = 76       

2.25 - 6 = 19

   Ron's number is 19.                                                                          3. 

 

Thursday 7th May

 

1.  13                                                                                3. 80-50=30

    28                                                                                    30 divided by 2 = 15

                                                                                             The answer is 15.

2. 54

    61

 

 

Wednesday 6th May

 

1. He can make four combinations 14,16, 46 and 64.           3.

2. True

 

 

 

 

Tuesday 5th May 2020

 

36

5

5                                                                                                 2 more squares

 

 

Monday 4th May 2020

 

 

 

(6x5 =30

30-8 = 22)                                                                                 9cm   

 

 

 

Thursday 30th April 2020

 

Wednesday 29th April 2020

Tuesday 28th April 2020

Monday 27th April 2020

 

WEEK 5 DAILY CHALLENGES

Friday 24th April 2020

 

Thursday 23rd April 2020

 

Wednesday 22nd April 2020

 

Tuesday 21st April 2020

 

Monday 20th April 2020

 

WEEK 4 DAILY CHALLENGES

Friday 17th April 2020

 

Thursday 16th April 2020

Wednesday 15th April 2020

Tuesday 14th April 2020

WEEK 3 DAILY CHALLENGES

Friday 10th April 2020

Thursday 9th April 2020

 

Wednesday 8th April 2020

 

Tuesday 7th April 2020

Monday 6th April 2020

WEEK 2 DAILY CHALLENGES

Friday 3rd April 2020

 

Thursday 2nd April 2020

 

Wednesday 1st April 2020

 

Tuesday 31st March 2020

Monday 30th March 2020

Daily Maths Challenge ANSWERS

Thursday 30th April 2020

Wednesday 29th April 2020

Tuesday 28th April 2020

Monday 27th April 2020

 

WEEK 5

Friday 24th April 2020

Thursday 23rd April 2020

Wednesday 22nd April 2020

Tuesday 21st April 2020

Monday 20th April 2020

Top